Botol berusia 1,650 tahun itu dikurung dengan lilin dan mengandungi cecair putih, telah dipamerkan di Musuem Pfalz lebih dari satu abad.
Anggur tersebut diyakini pengeluaran tempatan, dan dikuburkan dengan bangsawan Rom dekat kota Speyer, Jerman, pada tahun 350 Masehi. Kemudian ditemui pada tahun 1867 dan dianalisis oleh ahli kimia semasa Perang Dunia Pertama.
"Kami tidak pasti sama ada anggur itu dapat bertahan dari kejutan yang tidak udara saat dibuka." Kata Ludger Tekampe yang dikutip Mail Online.
Percikan minyak zaitun dan segel lilin panas telah membuat cecair anggur putih itu bertahan selama lebih dari 602,000 hari sejak anggur tersebut dibuat.
Apa yang menarik kat sini | ||
Info Menarik di Sajikan Untuk Anda Di Sini!! | ||
Inginkan Anak Cemerlang? Klik Disini! | ||
Iklan Produk Anda Di Sini. Hanya RM10/sebulan |
0 komen:
Post a Comment