Home » , , » Wanita Tunisia Ini Hamil 12 Bayi Sekaligus

Wanita Tunisia Ini Hamil 12 Bayi Sekaligus


Wanita asal Tunisia mengaku sedang mengandung 12 bayi.Wanita yang enggan disebutkan namanya itu mendedahkankehamilan ini sangat menggembirakan kerana sebelumnya sangwanita mengalami dua kali keguguran. Ia dan suaminyaberharap mempunyai enam anak laki-laki dan enam anakperempuan. Saat ini wanita tersebut dianggarkan sedang hamilsembilan bulan dan dalam masa menunggu melahirkan.

Namun, para pakar kesihatan mengkritik keras apa dialami wanita ini. Mereka menuduh doktor yang merawat pasangan itu mempertaruhkan kesihatan serta kehidupan ibu dan bayi yang dikandung. Tidak diketahui rawatan kesuburan apa yang mereka lakukan, tapi sang suami, bernama Marwan, mengungkapkan kalau mereka mengharapkan anak kembar. 

Sang ibu mengungkap ingin segera memeluk bayi kembarnya dan ingin melahirkan secara normal. Tetapi menurut para ahli kandungan itu tidak mungkin. Marwan, yang mengajar di sebuah sekolah di Gafsa, bahagian barat Tunis, mengatakan kehamilan 12 bayi ini adalah sebuah keajaiban. 

"Awalnya aku berfikir bahawa isteriku akan melahirkan kembar dua. Tetapi ditemui lebih banyak janin, "kata Marwan seperti dikutip dari Telegraph.co.uk. Keadaan tersebut menurut Simon Fisher, pakar kesuburan dari University of Oxford, sangat menakutkan. Dia mengatakan kehamilan tersebut boleh berlaku kerana pasangan mengabaikan nasihat dari doktor dengan melakukan hubungan seksual selama rawatan. 

"Peluang untuk janin hidup sangat kecil. Mungkin beberapa dari janin akan hidup tanpa masalah kesihatan tetapi risiko mereka menghadapi masalah kesihatan yang serius juga sangat besar, "kata Fisher. Keadaan ini juga sebelumnya dialami oleh seorang wanita asal Amerika Syarikat, Nadia Sulaiman, tetapi jumlah bayinya tidak sebanyak wanita asal Tunisia tersebut. Pada Januari 2010, ia berjaya melahirkan lapan bayi hasil IVF (persenyawaan buatan). 

Lalu pada Mei lalu, wanita Inggeris, Nuala Conway, melahirkan enam bayi kembar. Satu daripada empat anak perempuan dan dua anak lelakinya meninggal bulan yang lalu. Pada 1996, wanita Inggeris yang lain, Mandy Allwood, juga hamil kembar lapan setelah mengambil ubat kesuburan. 

Mandy ditawarkan untuk menggugurkan beberapa janin demi memberi peluang hidup janin lain, tapi ia menolak.

inpogue.com
Apa yang menarik kat sini
Info Menarik di Sajikan Untuk Anda Di Sini!!
Inginkan Anak Cemerlang? Klik Disini!
Iklan Produk Anda Di Sini. Hanya RM10/sebulan

1 komen:

  1. SubhanAllah... Kebesaran dan Kejadian Allah..
    tiada yang mustahil namun melahirkan secara
    normal blh membahayakan nyawa si ibu...

    wish them all happiest ever after...

    ReplyDelete